Maretariumiin on nyt saatu erikoisen värinen ahven, nk. kulta-ahven. Tämän ahvenen saivat viime syksynä Tiia Äikäs ja Timo Kaukoranta katiskasta Lammin Kahtlammesta. Noin kymmenen kuukautta ahven asusti Timo Kaukorannan veljen, eläkkeellä olevan kalatutkija Markku Kaukorannan 500-litraisessa akvaarioaltaassa. Nyt elokuussa ahven on päässyt 10-kertaa suurempaan altaaseen Maretariumissa.

Kullanvärisiä tai keltaisia ahvenia on Suomessa löydetty ennenkin. Selvyyttä siitä, mikä erikoisen värityksen aiheuttaa ei ole. Useimmiten punaisia, keltaisia tai kullanvärisiä ahvenia on saatu sellaisilta vesistöalueilta, missä on harjoitettu uittoa tai säilytetty pitkään kuorellista puutavaraa rannoilla. Lammin Kaihtlammella ei puutavaraa ole uitettu tai säilytetty, mutta siellä on ollut pellavan liotusta. Pellavan liotuksessa puumaiset tukisolut eli päistäreet irtovat pellavasta veteen.

Mielenkiintoista on nyt seurata tämän kullanvärisen ahvenen elämää Maretariumissa – etenkin siltä kannalta, muuttuuko väritys tavallisen ahvenen värityksen suuntaan vai pysyykö erikoinen väritys ennallaan.

Lähes kuusi vuotta sitten Maretariumiin saatiin erikoinen Loviisan Ahvenkoskenlahdelta pyydystetty made, jonka päävärit olivat sitruunankeltainen ja valkoinen. Tämä made eli Maretariumissa vajaa kolme vuotta ja sinä aikana se muuttui pikku hiljaa normaalin mateen väriseksi.