Maretariumin vaihtuvan näyttelytilan 101. näyttely on Veden äärellä – kantaa ottava valokuvanäyttely.

Näyttelyn kuvat kertovat vesiin liittyvästä luonnosta, jonka tulevaisuus on vaakalaudalla. Vaikka monessa asiassa tilanne näyttää synkältä, on meillä mahdollisuus valoisampaan tulevaisuuteen, kunhan
heräämme suojelemaan vesiluontoa. ”Haluamme näyttelyllämme herättää keskustelua tärkeistä aiheista ja saada päättäjät toimimaan. Vesi, maa ja ilma muodostavat kokonaisuuden, joka mahdollistaa elämän maapallolla.”

”Nostamme ongelmat näyttävästi esille. Kauniissa kuvissa kaikki on kohdallaan; rupikonnat kutevat,  kurjenmiekka kukkii, lepakko saalistaa, hylje kellii kalliollaan, rantakäärme kantaa kalan maihin, taimen ui purossa, joet, purot ja meri esiintyvät kauneimmillaan… Tunnelmallisiin kuviin liittyy napakat  faktatekstit, jotka kertovat uhkatekijöistä. Tarkoitus on aikaansaada keskustelua ja herättää päättäjät. Mennään tunne edellä, faktat tiukasti mukana.”

Näyttely on tarkoitettu kaikille, mutta se sopii hyvin erityisen hyvin koululaisille ja opiskelijoille ilmiöoppimiseen ja ryhmätöiden pohjaksi.

Näyttely on pääkaupunkiseutulaisen Luontokameroiden yhteinen ponnistus. Mukana on 19 kuvaajaa. Taustatukena meillä oli kotkalainen hydrobiologi Esa Korkeamäki ja dosentti Jan Weckström Helsingin
yliopistosta.

Taulut on toteutettu uudella tekniikalla, ne on taustavalaistu ledeillä, joten kuvat ovat poikkeuksellisen intensiivisiä. Aiheen yhteiskunnallisen ja yleishyödyllisyyden perusteella tekijät saivat apurahoja Maj ja Tor Nesslingin säätiöltä sekä Finnfotolta.

Kuvaajat:
Juhani Aittamaa, Erkki Heikkilä, Tuomas Heinonen, Petri Kortelainen,
Jari Kostet, Kimmo Lahikainen, Pirjo Lambert, Jarmo Latva, Pekka
Lehtonen, Kari Loimu, Janne Löytömäki, Iiris Niemi, Jouni Nygård,
Esa Pienmunne, Lassi Ritamäki, Teuvo Rämänen, Pentti Salonen, Toni
Sarin, Lisse Tarnanen.

Tekstit:
Lisse Tarnanen

Valokuvanäyttely on esillä Maretariumissa koko lokakuun ke 12-19, ja muina päivinä 10-17.  Näyttely kiertää ympäri eteläistä Suomea pitkälle ensi vuoteen.

Näyttely sisältyy Maretariumin pääsylipun hintaan. Tervetuloa!