Ankerias on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi. 1990-luvulla havaittiin Euroopan ankeriaskannan alamäki, Pohjanmerellä poikasmäärät olivat vain enää 2 % ja muuallakin vai 10 % aiemmasta. Syinä mm. laiton kalastus ja salakuljetus, jokien patoaminen, Anguillicola crassus -loinen sekä ilmastonmuutoksen aiheuttamat muutokset merivirroissa. Suomen ankeriaskannat ovat istutusten varassa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Suomeen on istutettu 80 000 – 300 000 lasiankeriasta vuosittain. Kesästä 2023 alkaen ankerias on Suomessa täysin rauhoitettu kaikelta kalastukselta elokuusta kesäkuuhun. Vapaa-ajankalastajat saavat pyytää ankeriasta sisävesillä heinäkuussa, mutta merialueilla eivät silloinkaan. Kaupalliset kalastajat saavat pyytää ankeriasta heinäkuussa niin sisävesillä kuin merialueilla.
Laaja eurooppalainen ankeriastutkimushanke käynnistyi syksyllä 2023
Maretariumissa on edelleen yksitoista kesällä 2019 mätiä tuottaneen ankeriaan kanssa samanikäistä, vuonna 1976 syntynyttä naarasankeriasta. Ihmettä odotetaan tapahtuvan taas lähivuosina. Tätä varten koiraskalojen maitia on valmiina Hollannissa Wageningen yliopiston ankeriaiden tutkimuslaitoksessa. Syyskuussa 2023 alkoi Euroopan unionin rahoittama nelivuotinen tutkimushanke ankeriaan lisääntymiseen liittyen. Mukana on tutkijoita 22 eri maasta, Suomesta mukana ovat Luonnonvarakeskus ja Maretarium.
Itämeripäivän luennolla Maretariumin akvaristi-sukeltaja Teemu Lakka kertoo Suomen ankeriaskannan tilanteesta sekä Maretariumissa meneillään olevista tutkimushankkeeseen liittyvistä mittauksista ja niiden alustavista tuloksista.
Luento on Maretariumin Meriteatterissa ja kestää noin puolitoista tuntia ja sille on vapaa pääsy, tervetuloa!