Vuoden 2024 alkajaisiksi Maretariumin vaihtuvan näyttelyn tilassa on esillä vuosien takaa Maretariumin vanha näyttely ”Kalojen monet eri nimet”. 19 vuotta sitten Maretariumissa kerättiin kalojen eri nimiä ja nyt on aika kerätä niitä lisää. Kalastus on aina ollut osa suomalaista kulttuuria. Vuonna 2022 tehdyn selvityksen mukaan joka kolmas suomalainen kalastaa. Eipä siis ihme, että virallisten nimien lisäksi kaloilla on lukuisia muita nimityksiä.
Usein epäviralliset nimet kuvaavat kalan ulkonäköä tai esiintymispaikkaa. Eipä jääne nimestä epäselväksi, minkä väriset evät ovat punasulalla (sorva) tai miltä näyttää partasuun (kivennuoliainen) kuono tai missä esiintyvät rantavontulainen (mutu) ja rantamankki (törö).
Tosinaan nimet ovat väännöksiä suomen- tai ruotsinkielisestä nimestä, esim. vaspunki (kilohaili, vassbuk) tai affen (ahven). Viehekalastajilla on runsaasti lempinimiä halutuille saalikaloille kuten tane (taimen) tai titti (lohi). Joitakin lajeja kutsutaan usein vähemmän mairittelevilla nimillä, kirjolohi voi olla evämakkara tai sateenkaaripossu, silloin kun hauki ei ole toivottu saalis on se jänkäkoira, kakkosnelonen tai limatuubi.
Näyttelyn värikkäästä kuvituksesta vastaa Jukka Salo. Hauskoissa maalauksissaan Salo on kuvannut tutut kalalajimme hieman erinäköisinä kuin millaisina olemme ne tavallisesti tottuneet näkemään. Lempinimensä mukaisesti ahven on puettu raitapaitaan, ja vilukalanakin tunnettu rasvakala värisee lajitovereineen karvahattuun ja rukkasiin sonnustautuneena.
Tähän mennessä erilaisia nimityksiä on tiedossa eniten hauelle ja kolmipiikille. Tule ja tutustu näyttelyymme tai perehdy nettisivuillamme kalalajikuvausten yhteydessä oleviin kalojen eri nimiin ja jos tiedät jonkun nimityksen, mitä ei ole listoilla, kerro se meille.
Kalojen monet eri nimet -näyttely ja kyselylomake ovat esillä 29.2.2024 saakka.