Siika

(Coregonus lavaretus)

Siika on monimuotoinen laji, josta esiintyy useita alalajeja eri ympäristöissä. Siika on tutkijoiden päänvaiva ja kalastajien suosikki. Viime vuosisadalla siikoja on jaoteltu lukemattomiin lajeihin, alalajeihin, muotoihin ja rotuihin eikä asioista vallitse vieläkään täyttä yhteisymmärrystä. Muikusta pienen siian erottaa siitä, että siialla yläleuka on pidempi kuin alaleuka ja muikulla päinvastoin.

Siiat syövät, hieman alalajista riippuen, joko pohjaeläimiä tai veden pikkuäyriäisiä. Siiat kutevat syksyllä; karisiika rannikolla, vaellussiika nousee jokiin, pohjasiika, järvisiika ja planktonsiika kutevat sekä järvissä että joissa. Siikaa tavataan koko maasta viileistä runsashappisista vesistä. Siika on myös kasvunsa puolesta erittäin vaihteleva kala. Samassakin vedessä elävät siikamuodot saattavat kasvaa täysin eri tavoin. Parhaimmillaan siika voi painaa 12 kiloa.

Tämän kalan levinneisyys Suomessa.

Muita nimityksiä:
Jalosiika, järvisiika, lehtisiika, karisiika, lohna, murokas, pikkusiika, pohjasiika, rääpys, reeska, riika, siikhaili, söpöläinen, tuppisiika, vaellussiika