Ilmoita havaintosi

Ankerias-livellä seurataan ankeriaiden käyttäytymistä

Täällä Maretariumissa meillä on ainutlaatuinen vanhojen ankeriaiden populaatio. Maretariumin isot ankeriaat ovat lähes 50-vuotiaita, jopa 120 cm pitkiä ja painavat jopa 4 kg! Korkean ikänsä vuoksi he ovat herkkiä kaikelle, mikä laukaisisi niiden lisääntymiskäyttäytymisen. Vuonna 2019 ensimmäinen naaras kypsytti mätimunat spontaanisti, maailman ensimmäinen ankerias koskaan kutualueidensa ulkopuolella Sargassomerellä. Yhdessä suomalaisen Luonnonvarakeskuksen sekä hollantilaisen Wageningenin yliopiston ja tutkimuslaitoksen tutkijoiden kanssa tutkimme niiden edistymistä sukukypsymisessä mittaamalla ankeriaita säännöllisesti ja tarkkailemalla niiden käyttäytymistä.

Haluatko auttaa meitä? Ilmoita, jos havaitset live-kuvassa erikoista ankeriaan käyttäytymistä, muista laittaa mukaan havainnon päivämäärä ja kellonaika, jotta voimme tarkistaa tilanteen tallenteelta.

Maretariumin ankerias-live on päällä vain yöaikaan, ilta klo 19:sta aamun klo 10 saakka, muun ajan havainnoimme kaloja täällä Maretariumissa paikan päällä.

Iso kansainvälinen nelivuotinen tutkimushanke ankeriaan lisääntymiseen liittyen käynnistyy syksyllä 2023, Suomesta mukana Luonnonvarakeskus ja Maretarium

Maailmanlaajuisesti ankeriaskannat ovat pienentyneet voimakkaasti 1970-luvulta lähtien. Monen maan ankeriaskannat ja vesiviljelylaitokset ovat riippuvaisia luonnonvaraisten nuorten ankeriaiden eli lasiankeriaiden saaliista, jotka sitten kuljetetaan istutusvesistöihin tai kasvatetaan kalanviljelylaitoksilla. Vesiviljelyyn on saatavilla vain rajallinen määrä lasiankeriaita, ja yhteiskunta on huolissaan niiden pyynnin liian suuresta, kestämättömästä tasosta.

Onnistunut lisääntyminen vankeudessa voisi tuottaa vesiviljelylle ja istutuksiin tarvittavia lasiankeriaita.  Ankeriaan vesiviljelystä voi tulla näin kestävää, ja vapauttamalla luonnollisen kannan kalastuspaineesta se edistää myös luonnollisen kannan kestävää hoitoa. Kansainvälisen, 22 eri maan tutkijoiden kanssa toteutettava tutkimushanke etsii ratkaisuja ankeriaan lisääntymiseksi vankeudessa. Tutkimushanke COST Action EEL SUPPORTin tavoitteena on koota eri maiden kaikki tutkimustieto, tekninen ja käytännön tieto yhteen, jotta voidaan i) suunnitella optimaaliset käytännöt ankeriaan emokantojen hoitamiseksi lasiankeriaasta varhaisen murrosiän ankeriaaseen eli ”hopea-ankeriaaseen”; ii) suunnitellla parhaat käytännöt ankeriaan keinotekoiseksi lisääntymiskypsyttämiseksi ja iii) suunnitella hautomoteknologian leptocephalus-toukkien kasvattamiseksi lasiankeriasvaiheeseen. Tällä tavoin edistetään ankeriaan kestävää vesiviljelyä ja tuetaan luonnonkantojen hoitoa.