Suomen uusin kalalaji, sieraintokko.

Maretariumissa nähtävillä Suomen uusin kalalaji: sieraintokko

Maretariumissa on nyt nähtävillä Suomen uusin kalalaji: sieraintokko (Proterorhinus sp.). Sieraintokko tavattiin Suomessa ensimmäisen kerran toukokuussa 2022. Suomenlahdella Venäjän puolella sitä on tavattu vuodesta 2007 alkaen ja Viron rannikolla ensimmäisen kerran 2020.
Maretariumissa on nähtävillä sieraintokkoja muutamia yksilöitä. Yhden niistä pyydysti Janne Lampinen Helsingin Kalamaratonissa 28.-29.5.2022, muut ovat kesäkuussa fongareiden saamia Helsingistä ja Virolahdelta. Sieraintokkoja on useita lähekkäisiä lajeja ja vasta, kun kalat joskus kuolevat, niistä tehdään dna:n perusteella tarkat lajimääritykset.
Sieraintokot uivat matalalla kasvillisuuden ja kivien seassa. Ne viihtyvät makeassa vedessä ja murtovedessä, Itämeren vesi on murtovettä kuten sieraintokkojen luontainen esiintymisalue Mustallamerellä ja Kaspianmerellä. Laivojen painolastivesien mukana se on levittäytynyt myös Pohjois-Amerikan suurille järville. Sieraintokko muistuttaa hieta- ja liejutokkoja, sen erottaa muista tokoista pitkistä sieraimista, jotka ulottuvat suun yli.
Sieraintokko on vieraslaji, joten sitä ei saa levittää luontoon ja kiinni saadut yksilöt tulee hävittää.