Sakke Yrjölän Kala -lajeja palvelevat värit ja muodot -näyttely elokuun loppuun saakka

Maretariumin juhlavuoden erikoisnäyttely on kalataiteilija Sakke Yrjölän näyttely ”Kala – lajeja palvelevat värit ja muodot”.

Helsinkiläinen kuvittaja-kalataiteilija Sakke Yrjölä on valmistunut maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta graafisen suunnittelun koulutusohjelmasta vuonna 1997. Hän on toiminut kuvittajana, graafisena suunnittelijana ja alansa opettajana 30 vuoden ajan. Yrjölä toimii myös vapaana kalastustoimittajana, erikoisalueenaan aliarvostetut kalalajit, joiden hyödyntämisen puolesta hän esitelmöi ja julkaisee reseptiikkaa. Hän julkaisi graafisiin tutkimuksiinsa perustuvan Kalojen käsittelyoppaan (Otava/Nemo 2019). Yrjölän tunnetuin kuvituskokonaisuus on Suomen kalat -kirja (Otava/Nemo 2015, 2021), jonka kuvat ja muut kuvitukset hän on kuvittanut. Hänet palkittiin kyseisestä työstä ja aliarvostettujen kalojen hyödyntämistä edistämisestä Vuoden 2016 kalamies -tittelillä. Hänen graafiset työnsä on aiemmin huomioitu mm. Valtion tiedonjulkistamis- ja Vuoden kaunein kirja –palkinnoilla.

Sakke Yrjölä kertoo näyttelyn ja kalainnostuksen taustoistaan näin: ”Poikani kysyi vähän aikaa sitten, miksi olen niin pakkomielteisesti kiinnostunut juuri kaloista? Hetken mietittyäni muistin dramaattisen hetken varhaislapsuudestani mökillämme Katumajärven rannalla. Olin ensimmäisenä kesänäni tipahtanut laiturilta kalojen valtakuntaan. Äitini havahtui ja huusi apua. Oiva-ukkini juoksi läheltä paikalle, hyppäsi veteen ja nosti minut Katumasta. En luonnollisesti muista asiasta mitään. Ehkä näin väreilevässä auringon valossa kimaltelevat särjet ja raikkaan vihreät vesikasvit kaikessa kauneudessaan. Siten aivoni visuaalinen konsepti järjestyi pinnan alla uudella tavalla. Ainakaan mitään ahdistusta vesi ei ole minulle sen tapauksen jälkeen aiheuttanut. Olen fasinoitunut kalojen kauneudesta niin pienestä kuin muistan. Näen kauneutta kaikissa erikoisimmissakin lajeissa. Jokainen yksilöllinen erikoisuus on vuosituhansien aikana hioutunut palvelemaan jokaisen lajin elämää sille järjestyneessä lokerossa. Muoto ja värit on funktionaalisia elämän mahdolllistajia.

Tässä näyttelyssä haluan esitellä kalojen moninaisia ulkomuotoja ja vahvistaa käsitystämme niiden merkityksestä monipuolisessa ekosysteemissä. Mukana on ihmistoiminnasta suoraan tai välillisesti johtuvia uusia lajejamme. Uusissa serigrafialla toteutetuissa kalatauluissa lajien värillisyyttä on korostettu ja metalliväreillä on pyritty imitoimaan kalojen luonnollisia naamioitumis- ja hämäämiskeinoja.”

Sakke Yrjölän näyttely on esillä Maretariumissa koko kesän, elokuun loppuun saakka. Näyttely, joka on samalla myyntinäyttely, sisältyy Maretariumin sisäänpääsylipun hintaan.

Maretariumin Meripuodissa on myös myynnissä monia Sakke Yrjölän tuotteita: julisteita, tuubihuiveja, kortteja, avaimenperiä, väristyskirja ja magneetteja. Em. Suomen kalat –kirja löytyy myös Meripuodista. Meripuoti on avoinna Maretariumin aukioloaikoina.