Veden lumo – valokuvanäyttely 31.8.2023 saakka

Kesän erikoisnäyttelynä Maretariumissa on forssalaisen Satu Vaarulan Veden lumo -valokuvanäyttely. Näyttelyn 16 kuvateosta esittelee suomalaisen vesiluonnon monipuolisuuden ja se on myyntinäyttely.

Satu Vaarula (s. 1967 Pälkäneellä) on forssalainen luontokuvaaja, joka on kuvannut maisemia noin kymmenen vuotta, ja vesiluontoa noin kaksitoista vuotta. Kuvaamisesta on tullut tapa rentoutua, oppia lisää itsestä ja luonnosta, tallentaa visuaalisia elämyksiä, ja ottaa kantaa luonnon moninaisuuden säilymisen puolesta. Hän tuo luonnosta muun muassa yksityiskohtia esiin tavalla, jolla emme usein tule katsoneeksi ympärillemme.


Suomessa on noin 190 000 järveä ja lampea, joiden pinta-ala on vähintään 500 neliömetriä. Lammet erottuvat järvistä sillä, ettei niissä ole veden lämpötilan kerrostuneisuutta. Myös lammissa on paljon elävää elämää, kuten kaloja ja mikrobistoa. Suomen vesistöllä on ollut monta käyttötarkoitusta, kuten maan asuttaminen, tukin uitto, virkistyskäyttö ja juomaveden saaminen. Monille vesi on se mieluisin elementti luonnossa.


Ihminen hakeutuu luonnon hiljaisuuteen kauniiden maisemien ja veden ääreen liikkumaan, virkistymään ja palautumaan stressistä. On tieteellisestikin todistettu, että jo pelkkä luontokuvien katselu on terveellistä, koska se edistää muistin toimintaa. Luonnossa liikkuminen lisää elinvoimaa ja luovaa päättelykykyä, kaupunkien ulkopuolella olevat luontokohteet rakennettuja viheralueita enemmän.

satu.vaarula@gmail.com
p. 0400 430088
fb, Ig: Valokuvaaja Satu Vaarula -photos