Linnut 2. sija. Tuomas Heinonen: Enkelin siivin

Vuoden Luontokuva 2023 – näyttely heti tuoreeltaan Maretariumissa 3.12.2023 saakka

43. kerran järjestetyn Vuoden Luontokuva -kilpailun tulokset julkistettiin lauantaina 28.10. Vuoden Luontokuva -festivaaleilla Helsingissä. Vuoden Luontokuvaksi valittiin Jetro Luhtaan ”Portti tunturiin”, dramaattinen kuva sateenkaaresta näyttävässä suurtunturimaisemassa.
Vuoden Luontokuvasta, kilpailun sarjavoittajista sekä muista kilpailussa palkituista kuvista muodostuu Vuoden Luontokuvat 2023 -38 luontokuvan näyttelykokonaisuus, joka on nyt esillä Maretariumissa 3.12.2023 saakka.


Vuoden Luontokuvaksi valitun maisemakuvan upea tunnelma ja tasapainoinen sommittelu herättivät kilpailun tuomaristossa ihastusta ensi silmäyksellä.
”Tällaisen pysäyttävän tilanteen kokeminen ja sen täydellisesti onnistunut tallentaminen on luonnonvalokuvauksen syvintä ydintä”, tuomaristo hehkuttaa Vuoden Luontokuvan välittämää tunnelmaa. ”Portti tunturiin” on tuomariston mukaan klassinen, voimakas maisemakuva etu-, keski- ja taka-aloineen.
”Kuva on värimaailmaltaan äärimmäisen hieno ja tunnelmaltaan hyvin erämainen. Alhaalla riippuvat sadepilvet ja etualan varjo kontrastina auringon valaisemaan keskiosaan luovat dramatiikkaa ja syvyyttä”, tuomaristo analysoi Vuoden Luontokuvan ansioita jatkaen:
”Sateenkaari kehystää onnistuneesti sen alla olevan maiseman ja valo leviää näyttävästi ulospäin sateenkaaren keskeltä etualan varjoalueen ja taivaanrannan muotoilemana.”
Vuoden Luontokuvan ottanut Jetro Luhtaa kertoo olleensa syksyisellä kuvausreissulla Käsivarren erämaa-alueella ja edellisenä iltana telttapaikka oli löytynyt jylhän pahdan lähimaastosta.
”Tarkoituksena oli kiivetä tunturiin aamulla heti auringon noustessa kuvaamaan ruskassa hehkuvia maisemia”, Jetro kertoo. Jetron kiivetessä kohti tunturin huippua alkoi synkkä saderintama lähestyä uhkaavasti, ja pian pilvet nielaisivat tunturin sisäänsä.
”Räntäsadekuurojen pyyhkiessä yli aurinko pilkahteli pilvien takaa ja muodosti sateenkaaren tunturijonon ympärille”, Jetro valottaa. Tilanne oli nopeasti ohi, ja Jetro toteaa kerrankin olleensa oikeassa paikassa oikeaan aikaan. – Juuri siitähän onnistuneessa luontokuvassa usein on kyse.


Vuoden Luontokuva 2023 ‐kilpailu keräsi kaikkiaan 11 089 kuvaa 690 eri kuvaajalta. Kuten edellisinäkin vuosina, kilpailussa oli yhdeksän sarjaa. Jokaisesta kilpailusarjasta tuomaristo valitsi sarjavoittajan, 2. ja 3. palkinnon sekä kunniamaininnan saajat, sekä lopuksi perinteisten sarjojen sarjavoittajien joukosta Vuoden Luontokuvan.


Vuoden Luontokuva -kilpailun tavoitteena on kertoa suomalaisen luonnon moni-ilmeisyydestä, sen näkymistä ja tapahtumista, sekä kuvaajien luonnossa kokemista elämyksistä ja oivalluksista. Vuoden Luontokuva on visuaalisesti näyttävä valokuva, joka osoittaa valokuvaamisen taitoa ja jonka keskeisenä sanomana on suomalainen luonto.
Vuoden Luontokuvat 2023 -näyttely sisältyy Maretariumin pääsylipun hintaan.