Harjus

(Thymallus thymallus)

Harjus on saanut nimensä korkeasta harjamaisesta selkäevästään, jota varsinkin kutevat koiraat esittelevät reviirikiistoissaan innokkaasti. Harjukset vaativat viileää ja hapekasta vettä. Harjus käyttää samanlaista ravintoa kuin taimen: pohjalla eläviä nilviäisiä, hyönteisten toukkia ja äyriäisiä. Sitä pidetäänkin vakavana kilpailijana taimenelle. Puolimetriseksi ja kilon painoiseksi kasvava harjus on taimenen tavoin maukas ja arvostettu ruokakala. Harjuksen heikkoutena on lihan huono säilyvyys – niinpä sitä tuskin koskaan näkee kauppojen myyntitiskeillä. Harjus kuten lohikin on lyhytikäinen – pääsääntöisesti ne elävät alle 10-vuotiaiksi.

Muita nimityksiä:
Hakki, harri, lapinsärki