Venäjänsampi

(Acipenser gueldenstaedtii)

Venäjänsammen alkuperäistä levinneisyysaluetta ovat Mustameri ja Kaspianmeri sekä niihin laskevat joet. Se painaa kotivesissään yleensä 12–14 kiloa, mutta voi kasvaa jopa sadan kilon painoiseksi ja yli kaksimetriseksi. Venäjänsampi on saalismäärän mukaan maailman tärkein sampilaji. Siitä käytetään sekä liha että arvokas kaviaari.

Neuvostoliiton aikana tätä ja muitakin sampilajeja istutettiin Itämereen ja Suomessa saatiinkin 1960-luvun lopussa ja 1970-luvun alussa kymmeniä venäjänsampia. Sen jälkeen oli vuosikymmenten tauko, mutta 2000-luvulla on saatu taas muutama yksilö, niistä ensimmäinen Haminassa marraskuussa 2000. Kesällä 2007 Kotkan vesiltä saatiin kaksi pientä venäjänsampea. Nykyään venäjänsampea ja muitakin sampilajeja viljellään yleisesti Venäjällä ja Virossa.

Maretariumin Itämeri-altaan venäjänsampi on Suomen suurin yksilö. Venäjänsampi oli jäänyt ammattikalastaja Veli-Matti Halosen push up –rysään Pyhtään Koukkusaaren eteläpuolella 3.7.2008. Tuolloin sillä oli pituutta 92,5 cm ja painoa 3,88 kg. Todennäköisesti se on karkulainen joltakin rajantakaiselta viljelylaitokselta.

Tämän kalan levinneisyys Suomessa.