Made

(Lota lota)

Mateen pää on leveä ja litteä ja leuan alla on etuviistoon sojottava viiksisäie. Mateen yleissävy on ruskehtavan kirjava, mutta myös vihreänharmaita tai mustanruskeita mateita tavataan yleisesti. Maretariumissa oli nähtävillä myös erittäin harvinainen kelta-valkoinen made vuosina 2014-2016, jonka loviisalainen ammattikalastaja Ben Henriksson sai helmikuussa 2014.

Mateen iho on pienten pyöreiden suomujen peittämä, mutta käytännössä se näyttää lähes nahkamaiselta. Saaliinsa, pohjaeläimet ja kalat, made löytää hajuaistinsa avulla sekä tunnustelemalla pohjaa vatsaevillä ja leuan alla olevilla viiksisäikeellä. Suomen mateista noin 80 % on sokeita. Sokeuden aiheuttaa loiskaihi. Mateelle näköaisti ei ole tärkeä, joten sokeatkin mateet ovat yleensä yhtä hyväkuntoisia kuin näkevät mateet.

Made viihtyy syvällä viileissä vesissä. Kutuaikana tammi-maaliskuussa se kiemurtaa mataliin rantavesiin ja mätimunat levitetään riehakkaan kutuseremonian yhteydessä pohjalle. Madetta tavataan koko maan sisävesistä ja rannikkoalueelta. Se voi kasvaa yli metrin mittaiseksi ja painaa jopa 10 kiloa.

Tämän kalan levinneisyys Suomessa.

Muita nimityksiä:
Limamikko, luikero, mades, madiska, mae, maje, mare, masku, matikka, nuijamatikka