Rantakäärme

(Natrix natrix)

Rantakäärme, jota ennen vanhaan sanottiin myös tarhakäärmeeksi, on täysin myrkytön ja se on rauhoitettu.

Rantakäärme on Suomen suurin käärme. Kyystä rantakäärmeen erottaa pyöreästä silmäterästä, joka on kyyllä soikio, lisäksi rantakäärmeeltä puuttuu kyyn siksakkikuviointi. Luonnossa rantakäärme syö ravinnoksi sammakoita, pikkunisäkkäitä, lintuja ja kaloja.  Noin 80 senttimetrin pituiseksi kasvavan (Suomen ennätys 134 cm) käärmeen elinpaikkoja ovat rannat, ojien partaat ja muut kosteat ympäristöt. Latinankielinen nimi Natrix tarkoittaa vesikäärmettä.Terraario-oloissa rantakäärmeen tiedetään eläneen 20-vuotiaaksi.

Jos rantakäärme säikähtää, syöksyy se piiloon kasvillisuuden sekaan tai kivenkoloon. Jos se jää kiinni, se sähisee, tekee valehyökkäyksiä ja mahdollisesti jopa puree. Rantakäärme myös usein ruiskuttaa anaalirauhasista erittäin pahanhajuista eritettä ahdistelijan päälle, eikä haju irtoakaan vaatteista ihan helpolla. Jos mikään muu ei auta, käärme voi leikkiä kuollutta: se kääntyy selälleen, avaan suunsa ja antaa kielen riippua suusta. Kuolleen esittäminen on taitavaa, eikä edes hengitysliikkeitä pysty erottamaan.

Maretariumin rantakäärmeet ovat saaneet jälkeläisiä kesällä 2011 ja 2014. Kaikki Maretariumin rantakäärmeet ovat nykyisin nähtävillä Ähtärin eläinpuistossa.

Tämän kalan levinneisyys Suomessa.