Kirjolohi

(Oncorhynchus mykiss)

Kirjolohen hyvä tuntomerkki on kiduskansissa ja kyljissä oleva vaaleanpunainen pitkittäisjuova. Tätä alkujaan Pohjois-Amerikasta kotoisin olevaa lohikalaa on istutettu Suomeen moneen otteeseen. Maamme vesistöissä kirjolohi ei kuitenkaan lisäänny, joten luonnonvesien kirjolohikannat ovat istutusten varassa. Kalankasvatukseen lammikoissa ja verkkoaltaissa kirjolohi kuitenkin sopii hyvin – usein kalankasvatuksen kääntöpuolena on kuitenkin lähivesien rehevöityminen. Kirjolohi on maukas ja suosittu ruokakala, vaikka sitä vesiemme broileriksi joskus nimitetäänkin. Tuotannon arvon mukaan kirjolohi on nykyisin Suomen tärkein kala. Kirjolohi elää enintään vain kahdeksan vuotiaaksi.

Tämän kalan levinneisyys Suomessa.

Muita nimityksiä:
Evämakkara, forelli, forkku, kamploopskirjolohi, kassilohi, kekkonen, kirbeli, kirjo, kirjobroileri, kirjopossu, kirjopupu, kirpeli, kirre, kirri, lohari, läski, mykiza, mäskisäkki, pirjo, pullakala, pullalohi, possukala, pösilö, sammakko, sateenkaarilohi, sateenkaaripossu, sateenkaarirautu, sateenkaariruutana